zaterdag 29 oktober 2011

Bidden in Jezus' Naam (slot)

Waardoor kan er een storing optreden?

In Jesaja 59:1-3 staat:
“Zie, de hand van de HEERE is niet te kort dat ze niet zou kunnen verlossen,
en Zijn oor is niet toegestopt dat het niet zou kunnen horen. Maar uw ongerechtigheden maken scheiding tussen u en uw God, uw zonden doen Zijn aangezicht voor u verborgen zijn, zodat Hij u niet hoort.
Want uw handen zijn met bloed besmet,
en uw vingers met ongerechtigheid.
Uw lippen spreken leugen,
uw tong brengt onrecht tot uiting.”

Een zondige levenshouding maakt het bidden onmogelijk.

In 1 Sam. 8:18 vinden we een andere storingsbron.
“U zult het in die dagen uitschreeuwen vanwege uw koning, die u zich gekozen hebt, maar de Heere zal u op die dag niet antwoorden.”
Israël moest en zou een koning hebben. Ondanks de waarschuwingen zetten ze door.
Ze zouden daar ook de gevolgen van moeten dragen als de koning het hun zwaar zou maken.

In Spreuken 21:13 lezen we:
“Wie zijn oren dichtstopt voor het geroep van de arme, ook hij zal roepen en niet verhoord worden.”

Weer een storingsbron. Geen barmhartigheid tonen aan minderbedeelden en dan wel barmhartigheid willen ontvangen van God?
Geef je gierigheid aan God en dan kan God Zijn barmhartigheid aan je geven.

In Matth. 5:23-24 lezen we:
“Als u dan uw gave op het altaar offert en u zich daar herinnert dat uw broeder iets tegen u heeft, laat uw gave daar bij het altaar achter en ga heen, verzoen u eerst met uw broeder en kom dan terug en offer uw gave.”
Onverzoenlijkheid is ook zo'n stoorzender. Wie niet verzoend is met zijn broeder, bidt tegen een koperen hemel. Daarom blijven ook zoveel gebeden onverhoord bij God.

In Matth. 6:14-15 zegt Jezus:
“Want als u de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader u ook vergeven. Maar als u de mensen hun overtredingen niet vergeeft, zal uw Vader uw overtredingen ook niet vergeven.”
Het kan zijn dat jezelf onschuldig bent aan deze zondige daden en dan toch kan ons gebed verhinderd worden, omdat wij anderen, die wel schuldig zijn, niet willen vergeven.

In 1 Tim. 2:8 staat:
“Ik wil dan dat de mannen op alle plaatsen bidden met opheffing van heilige handen, zonder toorn en meningsverschil.”

De man die geen gereinigde handen heeft en in toorn of onenigheid leeft, kan wel de schijn van bidden aannemen, maar tot waarachtig bidden zal het nooit komen. De toorn en onenigheid staan als een stoorzender tussen God en ons in en daardoor is het contact gebroken.
Doe eerst die toorn en onenigheid weg en kom pas dan tot God!

In 1 Tim. 2:9 staat:
“Evenzo wil ik dat de vrouwen zich tooien met eerbare kleding, ingetogen en bezonnen, niet met het vlechten van het haar of met goud of parels of kostbare kleren”.
Bij mannen is het toorn en onenigheid wat een rol kan spelen, bij vrouwen is dat het uiterlijk.
Mogen vrouwen er dan niet mooi en verzorgd eruit zien? Zeker wel, dat is niet wat hier bedoeld wordt. IJdelheid en pronkzucht is zonde. Kan je met pronkzucht knielen voor de troon van God?

In 1 Petr. 3:7 staat:
“Evenzo, mannen, woon met begrip met haar samen; geef de vrouw, als de zwakkere, haar eer; u bent immers ook mede-erfgenamen van de genade van het eeuwige leven; opdat uw gebeden niet verhinderd worden.”
Hier wordt gewezen op de scheve huwelijksverhoudingen als verhindering tot het gebed.
Man en vrouw moeten er voor zorgen om recht tegenover elkaar te staan zodat beiden met vrijmoedigheid tot de troon der genade kunnen gaan.

In Jakobus 4:3 lezen we:
“U bidt wel, maar u ontvangt niet, omdat u verkeerd bidt, met het doel het in uw hartstochten door te brengen.”
Hier wordt bedoeld dat men soms verkeerd bidt om dingen die men niet nodig heeft, die alleen maar de hartstochten prikkelen. Als God ze ons wel zou geven dan zouden ze ons van God afvoeren en omdat God ons juist graag heel dicht bij Zich wil hebben geeft Hij die ons niet.

Tot zover enkele stoorzenders waardoor ons gebed ontzettend gehinderd wordt en in veel gevallen zelfs onmogelijk gemaakt.
Laten we die stoorzenders uit ons levens wegdoen zodat er ruimte komt voor het gebed en God ons gebed weer kan beantwoorden.